Sunday, February 18, 2024

ΛΑΧΑΝΟ ΜΕ ΚΡΕΑΣ (Λαχανιά)

Μια βορειοελλαδίτικη συνταγή και κυρίως της Θράκης. 
Υλικά
1 κιλό κρέας χοιρινό ή μοσχάρι 
1 λάχανο μεγάλο 
Αλάτι,  πιπέρι 
2 κουτ.σουπ. πελτέ ντομάτας 
1 κύβο λαχανικών 
Λίγο αλεύρι για το κρέας 
1 ποτήρι του κρασιού λευκό κρασί 
2 κουτ.σουπ. ελαιολαδο
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ
Κόβουμε το κρέας σε μέτρια κομμάτια και το αλευρώνουμε από όλες τις μεριές. Στην χύτρα ταχύτητας ρίχνουμε το λάδι και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε το κρέας. Το σωταρουμε από όλες τις μεριές να πάρει χρώμα και να θωρακιστει. Στην συνέχεια ρίχνουμε το κρασί και το αφήνουμε να πάρει μια βράση να εξατμιστεί το αλκοόλ.  Ρίχνουμε ζεστό νερό να καλύψουμε το κρέας και κλείνουμε την χύτρα. Αφήνουμε να βράσει για 30 με 40 λεπτά. Στο διάστημα αυτό κόβουμε το λάχανο σε χοντρά κομμάτια. Μόλις βράσει το κρέας, το αφαιρούμε από την χύτρα και το τοποθετούμε σε ένα πιάτο. Στο νερό που έμεινε ρίχνουμε τον κύβο λαχανικών και ανακατεύουμε να διαλυθεί. Προσθέτουμε το λάχανο, ανακατεύουμε λιγο και κλείνουμε την χύτρα να βράσει για 20 λεπτά. Διαλύουμε τον πελτε σε λιγο ζεστό νερό. Μόλις βράσει το λάχανο το μεταφέρουμε σε ένα ταψί, προσθέτουμε το κρέας, τον πελτε, αλατι, πιπέρι.  Ανακατεύουμε να πάει παντού ο πελτες, να ενωθεί με το ζουμι και ψήνουμε για μισή ώρα σε προθερμασμενο φούρνο στους 200 βαθμούς. 
Αν δεν θέλετε να το βάλετε στο φούρνο, την διαδικασία που γίνεται στο ταψί την κάνεται στην χύτρα, αφήνοντας να πάρει μια ,δύο βράσεις.
Επίσης μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κανονική κατσαρόλα απλά οι χρόνοι βρασμού θα είναι διαφορετικοί. 
Καλή σας όρεξη!!

No comments:

Post a Comment