Friday, February 16, 2018

 " Μπαχαρικά "... μόνο στη σκέψη πόσες μυρωδιές και αρώματα μας κατακλύζουν.
Αν η μαγειρική είναι τέχνη, τα μπαχαρικά είναι από τα πολυτιμότερα υλικά της. Η χρήση τους δίνει άρωμα , γεύση και προστατεύουν την υγεία.
Και ποιο είναι το πιο διαδεδομένο , το πιο γνωστό...

ΤΟ ΠΙΠΕΡΙ
Είναι το πρώτο μπαχαρικό που εισήχθη για κατανάλωση στην Ευρώπη. Έχει ιδιαίτερη καυστική γεύση και παρέα με το αλάτι αρωματίζει σχεδόν όλα τα φαγητά. Τα περισσότερα πιπέρια κατάγονται από την Ινδία.

Υπάρχουν πολλά είδη..

Το ΠΡΑΣΙΝΟ ΠΙΠΕΡΙ που ταιριάζει με λαχανικά , λεμονάτα φαγητά και ελαφριές σάλτσες.

Το ΜΑΥΡΟ ΠΙΠΕΡΙ που είναι το πιο κοινό και γνωστό μπαχαρικό. Συνδυάζεται πιο πολύ με κόκκινες σάλτσες, κόκκινα κρέατα. Έχει έντονη και πικάντικη γεύση.

Το ΛΕΥΚΟ ΠΙΠΕΡΙ που είναι λιγότερο αρωματικό αλλά έχει περισσότερη αψάδα. Συνηθίζεται ιδιαίτερα σε λευκές σάλτσες , μπεσαμέλ , λευκό κρέας και ψάρι.


Το ΡΟΖ ΠΙΠΕΡΙ που έχει ελαφριά γεύση. Διεγείρει την όρεξη αρωματίζοντας το φαγητό.

Το ΠΙΠΕΡΙ ΣΕΤΣΟΥΑΝ που ταιριάζει με πάπια, μαρινάτες. Θέλει προσοχή στο μαγείρεμα γιατί χάνει γρήγορα τη γεύση του.

 


Το ΠΙΠΕΡΙ ΚΑΓΙΕΝ που θεωρείται αναλγητικό και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντιφλεγμονώδη και αντιθρομβωτική δράση. Οι ειδικοί συνιστούν να το χρησιμοποιούμε σε όσα περισσότερα πιάτα μπορούμε.

Ένα φαγητό που του πάει πολύ το πιπέρι είναι το ριζότο με μανιτάρια.

Θα χρειαστούμε
1 κρεμμύδι
1 κούπα ρύζι αρμπόριο
500 λίτρα ζωμό λαχανικών
1 κεσεδάκι φρέσκα μανιτάρια, χρησιμοποιήστε ότι είδος σας αρέσει
75 γρ. φρέσκο βούτυρο
παρμεζάνα τριμμένη
1 σφηνάκι άσπρο κρασί
αλάτι, πιπέρι

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο  σοτάρουμε λίγο τα μανιτάρια και τα σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε να εξατμιστεί το κρασί και αποσύρουμε από τη φωτιά. Σε μία κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι και ρίχνουμε και το ρύζι . Το ανακατεύουμε συνέχεια και προσθέτουμε με μία κουτάλα λίγο λίγο το ζωμό. Αυτή η διαδικασία θα σας πάρει 20 με 22 λεπτά. Θα πρέπει να έχει μαλακώσει το ρύζι και να έχει χυλώσει. Στο σημείο αυτό προσθέτουμε τα μανιτάρια , το βούτυρο και την παρμεζάνα. Βγάζουμε τη κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατεύουμε απαλά . 





No comments:

Post a Comment