Thursday, April 13, 2017

Greek Easter cookies - Πασχαλινα κουλουράκια

As most holidays in Greece revolve around food, Greek Easter is no exception! These are the days when households are preparing delicious meals for the Easter Sunday and making all these delicious traditional Greek recipes, like lamb, magiritsa, dyed Greek Easter eggs, tsoureki and of course these amazing Greek Easter cookies.

Ingredients
300 gr sugar
300 gr butter
120 ml orange juice
50 ml milk
2 eggs
2 vanilla extract
1/2 tea spoon baking soda
1 kg flour
1/2 tea spoon salt
zest of 1 orange
1egg yolk and 1 tbsp water for glazing the koulourakia

Υλικα
300 γρ ζαχαρη
300 γρ βουτυρο
120 γρ χυμο πορτοκαλι
50 γρ γαλα
2 αυγα
2 βανιλιες
1/2 κουτ. του γλυκου μπεικιν
1 κιλο αλευρι
1/2 κουτ. του γλυκου αλατι
ξυσμα από 1 πορτοκαλι
1 κροκο αυγου με μια κουταλια νερο για να αλειψουμε τα κουλουράκια


Directions
Start by mixing the butter and sugar. In a mixer’s bowl add the sugar and butter (chopped) and mix for about 10-15 minutes, until the butter is creamy and fluffy. (Once starting to prepare this koulourakia recipe, make sure that the butter is at room temperature).
Add the eggs (in the butter-sugar) mixture one at a time, whilst mixing, allowing time for each one to be absorbed, before adding another. Pour in the vanilla extract, the orange zest, milk, orange juice, baking soda , salt and mix to combine. Add the flour, a little bit at a time, whilst mixing, until the ingredients are combined and the dough is soft and not too sticky.
Place the dough for the koulourakia on a clean working surface, take a small piece of dough and form long cords. Shape the koulourakia with your hands, giving them any shape you like. Line a large baking tray with parchment paper and place the koulourakia, leaving some distance between them as they will rise a lot when baked.
In a small bowl add the egg yolks and 1 tbsp water and whisk with a fork. Bake in preheated oven at 180C for 30 minutes, until nicely coloured.

Οδηγιες
Αρχιζουμε χτυπώντας στο μιξερ το βουτυρο με την ζαχαρη για περιπου 10 με 15 λεπτα μεχρι να ασπρισει και να αφρατεψει.
Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγα και μετα την βανιλια, το ξυσμα πορτοκαλιου, το γαλα,το χυμο πορτοκαλιου,το μπεικιν και το αλατι διαδοχικα.Ριχνουμε διαδοχικα και το αλευρι και συνεχιζουμε το χτυπημα μεχρι να εχουμε μια ζυμη μαλακη και να μην κολαει.
Τοποθετούμε το ζυμαρι μας σε μια καθαρη επιφανεια και παιρνουμε μικρα κομματια κανοντας κορδονια. Δινουμε στα κουλουράκια μας ότι σχημα θελουμε. Σε ένα ταψι στρωνουμε μια λαδοκολα και τοποθετούμε τα κουλουράκια. Αφήνουμε αποσσταση μεταξυ τους γιατι φουσκωνουν.
Σε ένα μικρο μπολ ανακατεύουμε τον κροκο με το νερο και αλειφουμε τα κουλουράκια. Τα ψηνουμε σε προθερμασμενο φουρνο στους 180 βαθμούς για μιση ωρα μεχρι να παρουν χρωμα.





No comments:

Post a Comment